Στο άρθρο αυτό έχουμε ως σκοπό να εξηγήσουμε την δομή ενός drawing template. Η σωστή κατανόηση των templates μας βοηθάει να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο αρχείο το οποίο θα περιλαμβάνει προκαθορισμένες ρυθμίσεις ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χάνουμε χρόνο στο να ορίζουμε τις ρυθμίσεις αυτές κάθε φορά που καλούμαστε να παρουσιάσουμε ένα μηχανολογικό σχέδιο.
Γενικά για τα templates
Όταν δημιουργούμε ένα καινούριο part, assembly ή drawing στο SOLIDWORKS οι αρχικές πληροφορίες που λαμβάνονται και δημιουργούνται στο viewport μας όπως τα χρώματα τόσο του μοντέλου όσο του background αλλά και άλλα χρώματα όπως αυτά των σημειώσεων, οι γραμματοσειρές, και κάποιες προκαθορισμένες ρυθμίσεις όπως το τι θα απεικονίζεται στο viewport ή αυτόματα εισαγωγή κάποιου feature ή και properties όπως είναι το bounding box στηρίζονται σε ένα πρότυπο αρχείο το οποίο ονομάζουμε template. Έτσι έχουμε όπως καταλαβαίνετε 3 templates, prtdot για parts, asmdot για assemblies και drwdots για drawings που μας ενδιαφέρουν στην προκειμένη περίπτωση. Έτσι λοιπόν, γνωρίζοντας την συμπεριφορά του software και του template αρχείου μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας πρότυπα αρχεία (templates).
Αλλά τα Drawing templates (drwdot) έχουν μια ιδιαιτερότητα. Όπως φαίνεται στην εικόνα, ένα αρχείο drawing περιλαμβάνει πολύ περισσότερες πληροφορίες σε διαφορετικά επίπεδα για να τεκμηριώσει αυτό που θέλουμε να απεικονίσουμε. Τα επίπεδα αυτά είναι:
- Το ίδιο το Drawing Document (αρχείο .drwdot)
- Το Drawing Sheet.
- To Sheet Format (αρχείο .slddrt)
DRAWING DOCUMENT (Αρχείο .drwdot)
Το αρχείο drwdot, περιλαμβάνει τα drawing document properties. Δηλαδή είναι τα properties που βρίσκουμε πάνω δεξιά στα document properties κάνοντας κλικ στο options button του SOLIDWORKS στην καρτέλα “document properties”. Τα properties αυτά αφορούν την εμφάνιση του προτύπου που ακολουθούμε δηλαδή μπορούμε να διαλέξουμε τα προκαθορισμένα DIN, ISO, ANSI κλπ και μπορούμε να τα κάνουμε modify ούτως ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες μας.
Επίσης, το αρχείο drwdot περιλαμβάνει τα custom properties που ορίζουμε εμείς για το εν λόγω document και μπορούμε να τα περάσουμε μέσω του file dropdown menu. Τα properties αυτά δίνουν πληροφορίες για το εν λόγω document και μπορούν να καλεστούν και να εμφανιστούν σε άλλες εφαρμογές όπως είναι οι data cards του PDM.
Τέλος, περιλαμβάνει και τα display settings που βρίσκονται στην heads up view toolbar που μας δίνουν την δυνατότητα να εμφανίζουμε ή να κρύβουμε πληροφορίες από το drawing Document (αρχή των αξόνων, άξονες συμμετρίας, σημειώσεις, σύμβολα ανοχών και συγκολλήσεων).
SHEET FORMAT (Αρχείο .Slddrt)
Το Sheet Format από την άλλη, είναι ένα 2ο αρχείο το οποίο αποθηκεύεται ξεχωριστά του drwdot αρχείου και μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο drwdot αρχείο. Το Sheet Format στην ουσία περιλαμβάνει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το υπόμνημα (titleblock), το περιθώριο της κόλλας (border), τα λεγόμενα table anchors που είναι τα προκαθορισμένα σημεία στα οποία θέλουμε να τοποθετούνται οι πίνακες που εισάγουμε, σημειώσεις (notes) και μαζί με τα notes προφανώς έχουμε και τους συνδέσμους μεταξύ των custom properties μαζί με τα names και τα values τους. Επομένως ένα Slddrt αρχείο (sheet format) μπορούμε να πούμε με πάρα πολύ απλά λόγια σχετίζεται με την πληροφορία του υπομνήματος και του περιθωρίου καθώς και ότι περιλαμβάνουν αυτά (ότι έχει μπλε και μαύρο χρώμα στην εικόνα ανήκει στο sheet format).
DRAWING SHEETS
Τα drawing sheets βρίσκονται μέσα στο drwdot document και κάνοντας κλικ κάτω αριστερά στο add sheet μπορούμε να βάλουμε περισσότερα από ένα drawing sheet στο drawing μας. Το drawing sheet περιλαμβάνει το προαναφερθέν sheet format, την κλίμακα σχεδιασμού (scale), το projection type (1st ή 3rd angle) τις όψεις που εισάγουμε πάνω στο Drawing και άλλα.
Για την αποδοτικότερη χρήση του SOLIDWORKS, καλό είναι να δημιουργήστε και ένα καινούριο .drwdot αρχείο και ένα .slddrt. Καλό είναι να ορίσετε μια θέση στην οποία θα αποθηκεύετε τα drawing templates και μια θέση στην οποία θα αποθηκεύετε τα sheet formats. Οι θέσεις αυτές ορίζονται μέσω των options του SOLIDWORKS, από τα system options και στην κατηγορία file locations και στο μενού Show folders for: επιλέγουμε Document Templates για τα .drwdot files και sheet formats για τα .slddrt files.
Αφού το κάνουμε αυτό επηρεάζουμε τα document properties, τα custom properties και τα display settings, δηλαδή ότι έχει να κάνει με το drwdot αρχείο και έπειτα το αποθηκεύουμε στην θέση που ορίσαμε για τα document templates.
Έπειτα δημιουργούμε το slddrt αρχείο (sheet format) και το αποθηκεύουμε στον φάκελο των drawing sheets. Συνήθως αυτό γίνεται αφού πάρουμε ένα από τα default sheet formats του SOLIDWORKS και το τροποποιήσουμε με βάσει τις ανάγκες μας. Μόλις ολοκληρώσουμε την τροποποίηση πάμε στο pulldown menu του file και επιλέγουμε το Save Sheet Format. Το αποθηκεύουμε στο File location που ορίσαμε στα file locations στα options προηγουμένως.
Τέλος, αν χρειάζεται κάνοντας δεξί κλικ στο sheet 1και επιλέγοντας properties, κάνουμε αλλαγές σ το sheet όπως projection angle κλπ.
Είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να επιλέξετε το sheet format που φτιάξατε και αποθηκεύσατε προηγουμένως στο πεδίο sheet format / size. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ενώσετε τα sheets αυτού του drawing template με το sheet format.
Μόλις ολοκληρώσετε αυτό το βήμα, αποθηκεύετε το .drwdot αρχείο εκ νέου στην θέση που ορίσατε στα system options στο πεδίο του file locations πηγαίνοντας στο pulldown menu file, save as και από εκεί επιλέγεται τον drwdot τύπο αρχείου.
Και έτσι, μπορείτε να έχετε τα δικά σας custom templates.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σας συνιστούμε να παρακολουθήστε την εκπαίδευση SOLIDWORKS Professional Drawings της Innovera.
Ο Βασίλειος Βέκης είναι κάτοχος BSc. Mechanical Engineering με ειδίκευση στο μηχανολογικό σχέδιο και τον παραμετρικό σχεδιασμό και κάτοχος πιστοποίησης SOLIDWORKS Expert. Με το ρόλο του ως Senior Application Engineer και πολυετή (από το 2015) εμπειρία πάνω στη χρήση, τεχνική υποστήριξη αλλά και τη διδασκαλία των λογισμικών SOLIDWORKS, ο Βασίλης υποστηρίζει τους συνεργάτες της Innovera σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν το λογισμικό καθώς και στην εξεύρεση λύσεων για την αποδοτικότερη εκμάθηση και αξιοποίηση τους.