It is a long-established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout.

Contacts
INNOVERA BLOG / CUSTOMER STORIES

Στο παρακάτω case study θα παρουσιαστεί μία επιτυχημένη διαδικασία αυτοματοποίησης σχεδιασμού κοπτικών εργαλείων της εταιρείας SADIMAC S.A. μέσα από το SOLIDWORKS. Το πρόβλημα στο οποίο κληθήκαμε να δώσουμε λύση ήταν η διαδικασία σχεδιασμού κοπτικών εργαλείων μορφής. Αν και η διαδικασία σχεδίασης των συγκεκριμένων εργαλείων ήταν σχετικά εύκολη διαρκούσε αρκετή ώρα, καταναλώνοντας πόρους οι οποίοι μπορούσαν να αναλωθούν σε πιο απαιτητικές υποχρεώσεις. Λόγω των παραπάνω αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία μακροεντολή εντός του SOLIDWORKS API η οποία θα μείωνε τον χρόνο σχεδιασμού από αρκετές ώρες που διαρκούσε κατά μέσο όρο σε μόλις λίγα λεπτά. Η σημαντική ιδέα αυτού του έργου καθώς και το τελικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως αν μία σχεδιαστική διεργασία είναι καθορισμένη, τότε με σωστή καταγραφή περιορισμών και κανόνων, είναι δυνατό να μειωθεί δραστικά ο χρόνος σχεδίασης του προϊόντος.

sADIMAC S.A

A customer story.

Η εφαρμογή αυτή όπως αναφέρθηκε παραπάνω αναπτύχθηκε για τις απαιτήσεις της εταιρίας SADIMAC S.A. που δραστηριοποιείται στον χώρο κατασκευής κοπτικών εργαλείων μορφής. Για τη διαμόρφωση της τελικής επιφάνειας του κοπτικού εργαλείου υπήρχε συγκεκριμένη τυποποιημένη διαδικασία σχεδίασης. Το πρόβλημα ήταν πως παρόλο που η διαδικασία, όπως τυποποιήθηκε δεν είχε κάποια δυσκολία σε σχεδιαστικές αποφάσεις, ωστόσο ήταν αρκετά χρονοβόρα.

Σε αυτό το κομμάτι κληθήκαμε να δώσουμε λύσεις χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει το SOLIDWORKS σε αυτοματοποίηση, μέσω του API, αναπτύσσοντας μια μακροεντολή σε VBA. Η ιδέα και η μεθοδολογία αυτή μπορεί να βρει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας στους οποίους χρησιμοποιείται το SOLIDWORKS και υπάρχει διαδικασία/διεργασία σχεδίασης η οποία δύναται να αυτοματοποιηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, η μακροεντολή αυτή εμφανίζει στον χρήστη ένα φιλικό ως προς αυτόν γραφικό περιβάλλον στο οποίο εισάγονται οι απαραίτητες παράμετροι για το κοπτικό εργαλείο. Αρχικά επιλέγεται ένα .dxf αρχείο στο οποίο υπάρχουν πληροφορίες για τη μορφή του προφίλ του κοπτικού εργαλείου από το οποίο θα παραχθεί στη συνέχεια το τελικό 3D μοντέλο του κοπτικού. Στη συνέχεια ορίζεται η τοποθεσία αποθήκευσης των αρχείων σε συγκεκριμένη θέση στον υπολογιστή (εάν ο χρήστης δεν συμπληρώσει αυτό το πεδίο ο αλγόριθμος αποθηκεύει τα αρχεία που δημιουργεί, στον ίδιο φάκελο με το .dxf αρχείο που επέλεξε αρχικά ο χρήστης).

Στη συνέχεια συμπληρώνονται κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία του κοπτικού, όπως όνομα κοπτικού, κωδικός προϊόντος, σχεδιαστής και γενικά σχόλια τα οποία εισάγονται στο CAD μοντέλο, και κάποια γενικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Κατά την ολοκλήρωσή του ο αλγόριθμος εξάγει τα CAD μοντέλα των καρβιδίων που τοποθετούνται πάνω στην κεφαλή του κοπτικού, το CAD μοντέλο της κεφαλής, το αρχείο συναρμολογήματος, καθώς και τα απαραίτητα μηχανολογικά σχέδια συμμορφωμένα στα πρότυπα και τις απαιτήσεις της εταιρίας.

Ομολογουμένως ο αλγόριθμος είχε αρκετές απαιτήσεις καθώς το κλειδί της επιτυχίας του ήταν η πλήρης παραμετροποίησή του, γεγονός που σήμαινε ότι έπρεπε να αντιληφθεί τα χαρακτηριστικά που φέρει η γεωμετρία που δημιουργείται από το .dxf και να προσαρμόσει αναλόγως τη διαδικασία σχεδίασης, τις καμπύλες, το μέγεθος και την πολυπλοκότητά του. Προφανώς αυτό δε θα ήταν επιτεύξιμο χωρίς τις πολλαπλές δοκιμές πάνω στα δοκίμια της εταιρίας μέχρι να βεβαιωθούμε ότι ο αλγόριθμος λειτουργεί απρόσκοπτα, και αποτελεί πλέον ένα λογισμικό το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτητικές συνθήκες της βιομηχανικής παραγωγής.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας είναι η μείωση του χρόνου σχεδιασμού στο ελάχιστο, η αυτοματοποίηση του σχεδιασμού, αλλά και η δυνατότητα σχεδιασμού των κομματιών αυτών χωρίς να υπάρχει απαίτηση ως προς το επίπεδο γνώσης του CAD λογισμικού. Παράλληλα έχοντας δημιουργήσει ένα πλήρως τυποποιημένο πρότυπο, εξαλείφονται λάθη από ανθρώπινο παράγοντα και επιτυγχάνεται ομοιομορφία των προϊόντων.

1300x557_1

About the Author

Ο Μιχάλης Λάζος είναι Μηχανολόγος μηχανικός με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με ειδικότητα στις τεχνολογίες CAD/CAE για τον σχεδιασμό και αξιολόγηση μηχανολογικών προϊόντων. Ως Design Automation Specialist μπορεί να παρέχει στους συνεργάτες της INNOVATION ERA δυνατότητες αυτοματοποίησης σχεδιασμού σε περιβάλλον SOLIDWORKS, εκμηδενίζοντας τους χρόνους σχεδιασμού. Επιπλέον δεξιότητες αποτελούν οι γνώσεις πάνω στο Additive manufacturing, ενώ παράλληλα ως κάτοχος πιστοποιήσεων για Simulation στο SOLIDWORKS προσφέρει υπηρεσίες CAE πάνω σε αναλύσεις αντοχής κατασκευών αλλά και ρευστοδυναμικής για προβλήματα της βιομηχανίας.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Share:







    This will close in 0 seconds