It is a long-established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout.

Contacts
H εκπαίδευση στο SOLIDWORKS και το μονοπάτι προς την πιστοποίηση

 • Author
  Vasileios Vekis
 • Category
  Education and Certification
 • Date
  September 07, 2022

Εισαγωγή

Οι πιστοποιήσεις του SOLIDWORKS είναι μια καλή δοκιμασία που προετοιμάζει και εκπαιδεύει καλύτερα τους σχεδιαστές για τις προκλήσεις που θα συναντήσουν στη βιομηχανία. Ταυτόχρονα ο εξεταζόμενος ενισχύει το βιογραφικό του και εδραιώνει την θέση και το επίπεδο γνώσεων του πάνω στο λογισμικό. Το να προετοιμαστεί κάποιος όμως για τις εξετάσεις μπορεί να αποδειχθεί πολλές φορές βουνό, ενώ άλλες φορές οι μαθητευόμενοι βιάζονται ή ξεχνούν τον λόγο για τον οποίο έρχονται να μάθουν το πρόγραμμα.
Στα χρόνια που διδάσκω συνειδητοποίησα ότι η ποιοτική μελέτη του προγράμματος δεν αφορά μόνο την επίλυση θεμάτων και την παπαγαλία βασικών εντολών. Πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία που θα πρέπει να αναπτύξει ο μαθητής και να είναι οπλισμένος με αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Σε αυτό το άρθρο θα ανέβω αυτό το βουνό μαζί σας και θα δούμε μαζί 7 πράγματα που θα βελτιώσουν την μελέτη, την επίδοση αλλά και την κατανόηση και την επαφή σας με το πρόγραμμα.

Αναζητήστε για ένα Authorized Training Center

Μπορεί να είναι και το πιο προφανές αλλά ίσως και όχι. Όσο και να μη θέλει κάποιος να το παραδεχτεί, η μελέτη και η εξέταση γίνεται πολύ πιο εύκολη δίπλα σε έναν έμπειρο διδάσκων που γνωρίζει το πρόγραμμα εις βάθος και μπορεί να καθοδηγήσει και να προετοιμάσει κατάλληλα για τις εξετάσεις τους υποψηφίους εξεταζόμενους. Χώρια της εστιασμένης στις εξετάσεις εκπαίδευση, σας δίνετε και η ευκαιρία να ρωτήσετε περισσότερα και πιο βαθιά ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού μαθαίνετε γρηγορότερα και οι πιθανότητες επιτυχίας σας στις εξετάσεις αυξάνονται δραματικά.

Υπομονή, η σειρά έχει σημασία

Αν μιλάμε κυρίως για το mechanical design, οι πιστοποιήσεις του SOLIDWORKS έχουν την μορφή του διαγράμματος, έχοντας σα βάση την εξέταση του CSWA, συνεχίζοντας στην CSWP και από εκεί και έπειτα υπάρχουν οι advanced πιστοποιήσεις του CSWP που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στην εξέταση CSWE. Περισσότερα για κάθε εξέταση μπορείτε να μάθετε εδώ.

Είναι σύνηθες φαινόμενο μαθητές που έχουν είτε εμπειρία από άλλο σχεδιαστικό ή να έχουν μερική εμπειρία πάνω στο SOLIDWORKS να επιθυμούν να πάνε απευθείας στην εκπαίδευση του Professional χωρίς να έχουν διδαχθεί τα βασικά του Associate. Πολλές φορές αυτό δημιουργεί έναν χείμαρρο από κενά και ελλείψεις τα οποία θα έπρεπε να είναι ήδη γνωστά από προηγούμενους κύκλους εκπαίδευσης. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα, όταν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει να σχεδιάζει συγκεκριμένης φύσης μοντέλα (πχ λαμαρίνες) και επιθυμεί να κάνει την αντίστοιχη εκπαίδευση (στην περίπτωση μας sheet metal) χωρίς να έχει μάθει τα βασικά του προγράμματος. Πρώτα μαθαίνουμε το αλφάβητο και μετά σχηματίζουμε λέξεις.

Μάθετε τι χρειάζεστε πραγματικά

Η τεράστια γκάμα σχεδιαστικών μεθόδων του SOLIDWORKS μπορεί να μπερδέψει τους καινούριους στο πρόγραμμα. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, μετά την πιστοποίηση CSWP, ακολουθούν οι εξειδικευμένες advanced εκπαιδεύσεις.

Κάθε σχεδιαστής είναι μοναδικός και μέσα από την εκπαίδευση αναπτύσσει το δικό του προσωπικό σχεδιαστικό στυλ. Αυτό το σχεδιαστικό στυλ θα πρέπει να είναι εστιασμένο στις ανάγκες των μοντέλων που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο περιβάλλον εργασίας του. Όταν αυτό το στυλ ωριμάσει, καμία επιπλέον γνώση δεν είναι κακό πράγμα όσο δεν αποπροσανατολίζει τον σχεδιαστή από τους στόχους του. Μη σπαταλάτε χρόνο και φαιά ουσία σε κάτι το οποίο δεν σας χρειάζεται άμεσα.

Προετοιμαστείτε λύνοντας θέματα που ταιριάζουν στις εξετάσεις

Practice makes perfect λένε. Αφού δούμε τι ανάγκες έχουμε και τι γνώσεις επιθυμούμε να πάρουμε, από την εκπαίδευση περνάμε στην υλοποίηση. Στην περίπτωση που ακολουθείτε την 1η συμβουλή, ο εκπαιδευτής σας θα έχει φροντίσει να σας οπλίσει με θέματα που είναι πρακτικά μια εξομοίωση της αληθινής εξέτασης. Ωστόσο, όποιος επιθυμεί μπορεί να αναζητήσει σχετικά θέματα για λύση και σε άλλες πηγές. Βιβλία, σελίδες στο internet, βίντεο και άλλα μέσα μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το λογισμικό και να σας δώσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Προσωπικά ενθαρρύνω τους μαθητές μου να προσπαθούν να σχεδιάζουν αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο τους χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που έχουμε δει στο μάθημα και να προσπαθούν να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα ήταν καλύτερο να σχεδιαστεί το μοντέλο που θέλουν να απεικονίσουν, ενώ για πιο εστιασμένη στις εξετάσεις εκπαίδευση προτιμώ τα μοντέλα του model mania.

Utility Belt, εξατομικεύστε το πρόγραμμα στα μέτρα σας

Όπως είπαμε και πριν, ο καθένας έχει τα δικά του ταλέντα, αδυναμίες και ιδιαιτερότητες του. Θα πρέπει ο εξοπλισμός του γραφείου σας και οι ρυθμίσεις του προγράμματος να αντικατοπτρίζουν τα καλύτερα δυνατά στοιχεία σας. Είστε καλοί με τα mouse gestures; Φροντίστε να βάλετε τις συνηθέστερες εντολές σας στη σωστή θέση και διαλέξτε ένα ποντίκι που να σας βολεύει. Προτιμάτε να δουλεύετε με 2 οθόνες; Ταιριάξτε το γραφείο σας ανάλογα όταν θα τρέχετε την εξέταση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την εκπαίδευση καθώς ξεδιπλώνετε τις γνώσεις και τις ιδιαιτερότητες σας.

Blind Training – Συντομεύσεις και ταχύτητα σχεδιασμού

Στις εξετάσεις μια από τις προκλήσεις που έχουμε να ξεπεράσουμε είναι ο χρόνος. Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε είναι μια σύνθετη εγκεφαλική διαδικασία. Μέρος της διαδικασίας μπορεί να φορτωθεί σε αυτό που λέμε muscle memory. Ασυναίσθητα το χέρι μας εκτελεί κινήσεις και πληκτρολογεί πράγματα τα οποία τα έχουμε συσχετίσει με συγκεκριμένες λειτουργίες «ctrl+Z πχ είναι undo». Η ίδια λογική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο SOLIDWORKS για να μας δώσει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στο σχεδιασμό μας και στην ταχύτητα εκτέλεσης των εντολών μας.

Επομένως η επόμενη συμβουλή μου είναι να μάθετε να δουλεύετε με συντομεύσεις. Αυτές μπορεί να είναι:
• Keyboard shortcuts.
• Shortcut bar (κουμπί s στο περιβάλλον γραφικών).
• Mouse gestures.
• Συντομεύσεις των windows.
Σύνηθες φαινόμενο είναι η συνεχής χρήση του ποντικιού, επιβαρύνοντας μόνο το ένα χέρι με περισσότερη δουλειά ενώ το άλλο στέκει άπραγο στο πληκτρολόγιο ή στο μπράτσο της καρέκλας…

Στόχος είναι να μη χρειάζεται να κάνουμε τόσες με το ποντίκι και  γενικά ο αριθμός των κινήσεων να περιοριστεί.
Extra tip. Θυμάμαι όταν έδινα για τις εξετάσεις του Expert είχα διαβάσει από ένα συνάδελφο για το Jedi Training Mode… Ουσιαστικά, αναγκάζεις τον εαυτό σου να δουλέψει μόνο με συντομεύσεις κλείνοντας όλα τα tabs. Δηλαδή Ctrl + F1, F9, και F10. Αυτές οι συντομεύσεις κλείνουν το task pane, τα Feature Manager Tabs και τον command manager. Αφού συνηθίσετε να δουλεύετε χωρίς τη βοήθεια των tabs, η σχεδιαστική εμπειρία σας ξεκινά να γίνεται πιο διαισθητική.

Η μάθηση είναι και προσωπική αναζήτηση – Μάθετε να ψάχνετε

Είτε αποφασίσετε να ανεβείτε μόνοι το μονοπάτι της μάθησης είτε έχετε δίπλα σας κάποιον μέντορα, στο τέλος της ημέρας η μάθηση είναι προσωπική υπόθεση. Η συνεχής τριβή με το πρόγραμμα δεν αρκεί για να μάθει κανείς τις εντολές και την λογική του προγράμματος. Υπάρχουν πολλές πηγές από τις οποίες μπορεί κάποιος να αντλήσει γνώση, μερικές των οποίων είναι:

SOLIDWORKS Help
• Βίντεο στο YouTube
• Βιβλία
• Forums στο internet
• Blogs όπως και το δικό μας

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι μαθητές να μην μπορούν να
αναζητήσουν μόνοι τους λύσεις. Σε όποιον ή όποιους παράγοντα (ες) μπορεί να οφείλεται αυτό, πάντα ενθαρρύνω την έρευνα και τον πειραματισμό έναντι των δεδομένων λύσεων. Ειδικά μετά το πέρας των εκπαιδεύσεων, είναι σημαντικό να ξέρουμε που να αναζητήσουμε για απαντήσεις.

Ο Βασίλειος Βέκης είναι κάτοχος BSc. Mechanical Engineering με ειδίκευση στο μηχανολογικό σχέδιο και τον παραμετρικό σχεδιασμό και κάτοχος πιστοποίησης SOLIDWORKS Expert. Με τον ρόλο του ως Senior Application Engineer και πολυετή (από το 2015) εμπειρία πάνω στη χρήση, τεχνική υποστήριξη αλλά και τη διδασκαλία των λογισμικών SOLIDWORKS, ο Βασίλης υποστηρίζει τους συνεργάτες της Innovation Era σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν το λογισμικό καθώς και στην εξεύρεση λύσεων για την αποδοτικότερη εκμάθηση και αξιοποίηση τους.

Share:  This will close in 0 seconds