It is a long-established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout.

Contacts

Οι καλύτερες 10 νέες δυνατότητες του SOLIDWORKS 2022 by Innovera

Εισαγωγή

Από την ημέρα κυκλοφορίας του SOLIDWORKS 2022 είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τα εργαλεία που προσφέρει η νέα έκδοση. Είναι πολλές οι καινούριες αλλά και οι παλιές, αλλά βελτιωμένες δυνατότητες, που μας διευκολύνουν στην καθημερινή μας σχεδιαστική ρουτίνα. Αυτή είναι μια λίστα με τις καλύτερες 10 νέες δυνατότητες του SOLIDWORKS 2022. Για τη λίστα αυτή, περιλαμβάνουμε είτε καινούριες εξολοκλήρου λειτουργίες, είτε βελτιώσεις που κάνουν το πρόγραμμα πιο εύχρηστο και αποδοτικό, λαμβάνοντας υπόψη μας το κατά πόσο χρησιμοποιούνται από τη σχεδιαστική μας ομάδα το τρέχον διάστημα και κατά πόσο βελτιώνουν τη σχεδιαστική μας εμπειρία. Ξεκινώντας από το 10 στο 1 ας δούμε τη λίστα.

10 – Improved detailing mode

Από το SOLIDWORKS 2020, το detailing mode μας επιτρέπει να ανοίγουμε τα drawings μας εξωφρενικά γρήγορα. Πλέον, μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να εισάγουμε hole tables, να περνάμε standard views (top, front, right κλπ) από το view palette και να χρησιμοποιούμε αποθηκευμένα δεδομένα. Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως του detailing mode για φέτος είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα drawings των προηγούμενων εκδόσεων εκτός των detached drawings. Επομένως, τα παλιά drawings μπορούν να ανοίξουν με Detailing mode για μια γρήγορη επιθεώρηση αφού τα δεδομένα του μοντέλου δε φορτώνουν το αρχείο drawing μπορεί να σταθεί μόνο του. Προφανώς  υπάρχουν επιφυλάξεις στη λειτουργία αυτή, καθώς drawings που έχουν αποθηκευτεί πριν την έκδοση 2020 μπορεί να έχουν περιορισμένες δυνατότητες στη διαχείριση της πληροφορίας του μοντέλου και γι’ αυτό η λειτουργία αυτή βρίσκεται στη 10η θέση. Παρόλα αυτά παραμένει ένα εξαιρετικό εργαλείο για κάθε σχεδιαστή.

9 – Hybrid Modeling

Από τις προηγούμενες εκδόσεις κιόλας μας δίνεται η δυνατότητα να δουλεύουμε με mesh BREP geometry το οποίο μας βοηθά να δουλεύουμε με imported mesh geometries, όπως αυτές που προέρχονται από 3D scanners πολύ πιο απλά. Με το SOLIDWORKS 2022 μπορούμε πλέον να συνδυάσουμε τα mesh BREP και τα γνωστά SOLIDWORKS BREP geometries χωρίς την ανάγκη για conversions ή επιπλέον βημάτων. Το Hybrid modeling εξελίσσεται και είναι πολλά υποσχόμενο για τις μελλοντικές εκδόσεις του SOLIDWORKS.

8 – Opening Subassemblies in different mode while in LDR

Οι προηγούμενες εκδόσεις του SOLIDWORKS εισήγαγαν τη λειτουργία του Large Design Review (LDR mode) με την οποία ένα μεγάλο assembly μπορεί να ανοίξει πολύ πιο γρήγορα. Η ενίσχυση που λαμβάνει το LDR στο SOLIDWORKS 2022 είναι η δυνατότητα να μπορούμε να επιλέξουμε ένα subassembly και να το ανοίξουμε σε resolved, lightweight ή LDR mode απευθείας μέσω μιας dropdown list.

Αυτή είναι μια χρήσιμη μέθοδος για να ανοίγετε απευθείας ένα subassembly όσο είσαστε μέσα στο top level ενός άλλου assembly σε LDR χωρίς να χρειάζεται να κάνετε file – open κλπ.

7 – Assembly efficiency tools

Αυτή η χρονιά φέρνει στα assembly κάποιες μικρές αλλαγές που μας διευκολύνουν στο assembly modeling.

Move with tirad. Αυτή η εντολή υπάρχει χρόνια τώρα στο SOLIDWORKS assembly, ωστόσο με την έκδοση 2022 πλέον δε χρειάζεται να την ενεργοποιήσετε με δεξί κλικ πάνω στο εξάρτημα που σας ενδιαφέρει να μετακινήσετε. Οι άξονες εμφανίζονται με ένα αριστερό κλικ, και η μετακίνηση των parts σας δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη. Σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ότι για να εμφανιστούν οι άξονες θα πρέπει να επιλέξετε το part, και όχι επιφάνειες, ακμές ή σημεία στο part.

Παρουσίαση1

Quick Mates Context Toolbar. Πλέον υπάρχει μια επιλογή που επιτρέπει το finish mate button να εμφανίζεται στην μπάρα. Πλέον τα flip mate alignment και τα lock rotation είναι ενεργά. Μπορείτε να βρείτε τα options αυτά στο customize dialog box. Άμα έχετε κλειστό αυτό το option, τα mates περνάνε κατευθείαν με το που επιλέξετε το mate type. Αν το ενεργοποιήσετε όμως, το πρόγραμμα περιμένει μέχρι να δώσετε εσείς το ΟΚ για να περαστεί το mate δίνοντας σας περισσότερο έλεγχο πάνω στα mates σας.

6  – Drawing productivity tools

Τα drawings πήραν μικρές αλλά ενδιαφέρουσες ενισχύσεις που επιταχύνουν τον σχεδιασμό μας. Θα μπορούσαν να αποτελούν άρθρο από μόνες τους, ωστόσο σας παρουσιάζουμε αυτές που βρήκαμε πιο ενδιαφέρουσες.

Context toolbar. Κάνοντας απλά αριστερό κλικ σε μια διάσταση που προορίζεται για κύκλο ή ακτίνα, μπορούμε πλέον να αλλάξουμε την απεικόνιση σε Radius, Diameter και linear dimension.

Geometric Tolerances. Τα geometric tolerances επίσης λαμβάνουν σχετικές ενισχύσεις που βελτιώνουν την ταχύτητα και τη διαχείριση των ανοχών σας.

Predifined Views. Χρόνια τώρα τα predefined views αποτελούσαν τον καλύτερο τρόπο να ορίσουμε τα templates μας και να αυτοματοποιήσουμε την διαδικασία απόδοσης των σχεδίων μας στο χαρτί. Με το SOLIDWORKS 2022 μπορούμε πλέον να έχουμε τις όψεις Dimetric, Trimetric αλλά και το σημαντικότερο, Flat Pattern view. Μια πολύ σημαντική βελτίωση για τους σχεδιαστές sheet metal.

5 – Improved Coordinate Systems

Τα συστήματα συντεταγμένων παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις στην έκδοση 2022. Μπορούμε πλέον να ορίσουμε ένα coordinate system χρησιμοποιώντας τα numeric values τόσο για την τοποθέτηση όσο και για τον προσανατολισμό τους. Αυτό γίνεται πηγαίνοντας στον property manager και στο position μαρκάρουμε το Define position with numeric values. Οι τιμές των xyz ορίζουν την θέση του συστήματος συντεταγμένων σε σχέση με το local origin και όχι με το global. Αντίστοιχα έχουμε την επιλογή define rotation για να περιστρέψουμε το coordinate system.

Η 2η όμως πιο σημαντική αλλαγή στα coordinate systems είναι η νέες δυνατότητες επιλογής αυτών. Πλέον όλα τα μέρη ενός coordinate system μπορούν να επιλεχθούν. Δηλαδή, points, axis ακόμα και planes τα οποία στην ουσία ορίζονται από 2 κάθετους άξονες (πχ το επίπεδο ΖΧ στην εικόνα). Αυτό κάνει τα coordinate systems να γίνονται πολύ πιο χρήσιμα στα features που ψάχνουν γεωμετρίες αναφοράς, στο mating των assemblies, στο sketching κ.α.

 

4 – Stud Wizard

Με το SOLIDWORKS 2022 η δημιουργία εξωτερικών σπειρωμάτων δεν ήταν ποτέ ευκολότερη. Με την εντολή Stud Wizard, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα εξωτερικά σπειρώματα σε κυλινδρικά σώματα ή πάνω σε surfaces. Η λογική της εντολής δεν απέχει από τον γνωστό μας ως τώρα Hole Wizard. Μπορούμε να ορίσουμε με ευκολία thread standard, class και size μέσα από ένα πολύ απλό και εύχρηστο interface. Επίσης μας δίνετε η δυνατότητα να δημιουργήσουμε εύκολα undercuts και τα chamfers δημιουργούνται αυτόματα στα άκρα του σπειρώματος. Μπορούμε επίσης με Thread callout να λάβουμε την πληροφορία του stud wizard όταν δουλεύουμε στα 2D drawing μας.

Ο νέος «μάγος» του SOLIDWORKS, είναι η τέλεια εντολή που γρήγορα δημιουργεί τα εξωτερικά σπειρώματα δημιουργώντας μια γραφική αναπαράσταση στα μοντέλα μας.

3 – Configuration Tables

Στο SOLIDWORKS 2022, μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα τα configurations μας με την βοήθεια των νέων configuration tables. Με μια πρώτη ματιά, οι πίνακες αυτοί μοιάζουν πολύ με τους πίνακες που ως τώρα μας έδιναν οι εντολές configure feature και configure component.

Τα configuration tables δημιουργούνται αυτόματα όταν έχουμε ενεργοποιημένη την επιλογή Create configuration tables on open η οποία βρίσκεται στη θέση options > system options > general. Κάθε feature που είναι suppressed ή unsuppressed, διάσταση ή υλικό που διαφέρει από το ένα configuration στο άλλο, εμφανίζεται αυτόματα στον πίνακα.

Μπορούμε με ευκολία απλά κάνοντας διπλό κλικ σε ένα feature ή διάσταση στο FeatureManager tree να περάσουμε την παράμετρο που μας ενδιαφέρει απευθείας στον πίνακα. Με τον ίδιο τρόπο στον πίνακα μπορούμε να διαχειριστούμε και να δημιουργήσουμε ένα καινούριο configuration στην γραμμή <Creates a new configuration>.

Επιπροσθέτως τα διάφορα κουμπιά στο κάτω μέρος του παραθύρου δίνουν επιπλέον δυνατότητες στον χρήστη να διαχειριστεί τα configurations του όπως:

  Hide/Show dimension values and suppressions.

 Hide/show Components states (assembly configuration tables)

Hide/Show Custom Properties

Hide/Show Configuration Parameters

Εν ολίγοις τα configuration tables είναι μια αναβάθμιση που βελτιώνει την διαχείριση των διαφορετικών εκδόσεων τόσο των parts όσο και των assemblies μας.

2 – Two Plane Mirroring

Η εντολή Mirror στο part modeling, μας δίνει τη δυνατότητα πλέον να αντιγράψουμε features ή bodies σε 2 επίπεδα χρησιμοποιώντας την ίδια εντολή. Σε προηγούμενες εκδόσεις, θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουμε 2 διαφορετικές εντολές mirror για να το πετύχουμε αυτό. Η δυνατότητα αυτή κάνει την mirror ιδιαίτερα χρήσιμη σε σχεδιαστές που έχουν να κάνουν με συμμετρικά εξαρτήματα και αυξάνει την αξία της εντολής στο σχεδιασμό sheet metal και weldments.

Ο Property Manager έχει αλλάξει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενήσει και το 2ο plane ή επιφάνεια ακριβώς κάτω από το πρωταρχικό, ενώ η παράμετρος pattern seed only αντιγράφει μόνο το αρχικό feature ή body.

Με σωστό design intent, εστιάζουμε στον περιορισμό της χρήσης διαστάσεων μόνο στις απαραίτητες και κρίσιμες διαστάσεις αποφεύγοντας να δίνουμε περιττά στοιχεία. Αυτό μειώνει τα σφάλματα στο σχεδιασμό και έτσι η εντολή Mirror βοηθά τους σχεδιαστές να είναι πιο αποτελεσματικοί στο έργο τους.

1 – Shortcuts

Με τις εντολές που αυξάνονται και πληθαίνουν καθώς οι εκδόσεις του SOLIDWORKS αναβαθμίζονται κάθε χρόνο, ήρθε η ώρα για μερικά καινούρια shortcuts που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν το σχεδιασμό μας.

Reference geometries όπως planes, axis κ.α. μπορούν να εμφανιστούν προσωρινά στο user interface σας με το πάτημα του κουμπιού “Q” στο πληκτρολόγιο σας. Η λειτουργία αυτή λειτουργεί ακόμα και όταν έχετε μια εντολή ενεργοποιημένη (όπως η mirror) ώστε να σας διευκολύνει να επιλέξετε τις γεωμετρίες αναφοράς.

Reference geometries όπως planes, axis κ.α. μπορούν να εμφανιστούν προσωρινά στο user interface σας με το πάτημα του κουμπιού “Q” στο πληκτρολόγιο σας. Η λειτουργία αυτή λειτουργεί ακόμα και όταν έχετε μια εντολή ενεργοποιημένη (όπως η mirror) ώστε να σας διευκολύνει να επιλέξετε τις γεωμετρίες αναφοράς.

Επιπροσθέτως, η λεγόμενη shortcut bar ή s toolbar (ενεργοποιείται με το πλήκτρο s στο πληκτρολόγιο σας), έχει ενισχυθεί με ένα πεδίο αναζήτησης εντολών ακριβώς κάτω από τις αγαπημένες σας συντομεύσεις κάνοντας την αναζήτηση των εντολών πιο εύκολη από ποτέ.

Με το χρόνο σχεδιασμού να μειώνεται και τα εργαλεία να βρίσκονται κυριολεκτικά στις άκρες των δαχτύλων μας, όσες εκδόσεις και να περάσουν, οι συντομεύσεις θα είναι πάντα νούμερο 1 για τους σχεδιαστές.

Κατακλείδα

Συμφωνείτε με τις επιλογές μας; Ποια είναι η δική σας λίστα και ποια εργαλεία της νέας έκδοσης  είναι αυτά που σας έχουν ενθουσιάσει περισσότερο; Μπορείτε να μας πείτε τη γνώμη σας στο support@innovera.gr.

About the Author

Ο Βασίλειος Βέκης είναι κάτοχος BSc. Mechanical Engineering με ειδίκευση στο μηχανολογικό σχέδιο και τον παραμετρικό σχεδιασμό. Με τον ρόλο του ως Application Engineer και πολυετή (από το 2015) εμπειρία πάνω στη χρήση, τεχνική υποστήριξη αλλά και τη διδασκαλία των λογισμικών SOLIDWORKS, ο Βασίλης υποστηρίζει τους συνεργάτες της Innovation Era σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν το λογισμικό καθώς και στην εξεύρεση λύσεων για την αποδοτικότερη εκμάθηση και αξιοποίηση τους.

Share:    This will close in 0 seconds