It is a long-established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout.

Contacts
Το Βάρος του Διαχειριστή – Οι Αρετές Ενός Ιδανικού PDM Administrator

 • Author
  Vasileios Vekis
 • Category
  PDM
 • Date
  September 27, 2022

Το PDM είναι ένα σύνθετο σύστημα οργάνωσης. Απαιτεί σωστή προετοιμασία, μελέτη, διορατικότητα, πειραματισμό, υπομονή, αφοσίωση τόσο στη σκέψη όσο και στην υλοποίηση και όλο αυτό το πακέτο πρέπει κάποιος να το φέρει εις πέρας. Μιλάω σαφώς για τον PDM administrator, αυτόν που κουβαλάει όλους τους υπόλοιπους ώστε να επικρατεί η τάξη σε ένα συνεργατικό περιβάλλον, όπως ο Άτλας κουβαλούσε τον ουρανό στη μυθολογία.  Όπως καταλαβαίνετε, το βάρος ενός συστήματος PDM δεν είναι για αδύναμες καρδιές, και οι μετέχοντες στο σύστημα αυτό έχουν προσδοκίες από τις επιδόσεις του PDM. Αυτόματα δημιουργείται η ανάγκη για ένα συγκεκριμένο σετ δεξιοτήτων το οποίο θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον PDM administrator (ή administrators άμα είναι περισσότεροι) για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό που καλείται να κουβαλήσει στη πλάτη του. Δεν είναι απαραίτητο να μπορούν να γίνουν όλοι ικανοί administrators. Μερικά από τα χαρακτηριστικά μπορεί να αφορούν γνώσεις και άλλα να είναι ζήτημα χαρακτήρα. Η προσωπικότητα ενός Administrator δε διαφέρει πολύ από άλλες ηγετικές θέσεις. Ας δούμε μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οργανωτικές δεξιότητες και βαθιά γνώση των διεργασιών της επιχείρησης

Είναι λογικό να αναμένει κανείς από έναν administrator να είναι καλός με την οργάνωση, πόσο μάλλον όταν το ακρωνύμιο του συστήματος για το οποίο τον ορίσαμε υπεύθυνο προκύπτει από τις λέξεις PRODUCT DATA MANAGEMENT (με την έμφαση στο Management)… Ο Administrator πρέπει να έχει μια ακριβή και πλήρη εικόνα των διεργασιών μιας επιχείρησης, να γνωρίζει τις αδυναμίες και τις δυνατότητές της και να έχει κατανοήσει πλήρως τις λειτουργίες των διεργασιών εξασφαλίζοντας ότι το PDM εξυπηρετεί και διευκολύνει τις διεργασίες και το συμφέρον της ομάδας. Ο Administrator μπορεί να δημιουργήσει λίστες, διαγράμματα ροής, polls και άλλα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να οργανώσει την εγκατάσταση, την υλοποίηση αλλά και την συντήρηση του Vault.

Γενικές αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις υπολογιστών

Σίγουρα είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει βασικές λειτουργίες των windows, κάποια βοηθητικά προγράμματα αλλά και η δεξιοτεχνία με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι αρεστά σε οποιονδήποτε έρχεται σε καθημερινή χρήση με υπολογιστές. Ωστόσο δεν αρκούν μόνο αυτά. Ο καλός administrator έχει κατανοήσει τουλάχιστον κάποιες βασικές γνώσεις δικτύων υπολογιστών και έχει σίγουρα καλές γνώσεις πάνω στον SQL server και στο troubleshooting. Για τους administrators υπάρχει και ειδική εκπαίδευση “Administering SOLIDWORKS PDM” για professional και standard εκδόσεις. Επιπροσθέτως, ο administrator γνωρίζει από backup και προγραμματίζει ώστε να πραγματοποιούνται τακτικά. Το Installation manual το συμβουλεύεται πριν οποιαδήποτε εγκατάσταση, data migration, backup και system upgrade πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση και είναι πρόθυμος να φτάσει και στην registry άμα λάχει.

Σημείωση: Δεν είναι απαραίτητο ο administrator να γνωρίζει SOLIDWORKS. Ωστόσο μια και μιλάμε για τον ιδανικό administrator, θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι χρήστης SOLIDWORKS, και μάλιστα όσο πιο έμπειρος τόσο το καλύτερο.

επένδυση χρόνου και επιθυμία για βελτίωση

Ο χρόνος που επενδύουμε στο PDM μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του, και η συντήρηση και η βελτίωση του PDM θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας για έναν administrator. Σκοπός είναι η ομάδα να επωφεληθεί πλήρως από τις αυτόματες διεργασίες που μπορεί να δώσει το PDM και να εξασφαλίσει πιο ποιοτικά αποτελέσματα σε βέλτιστους χρόνους για τα project. Ο υπόλοιπος χρόνος θα πρέπει να αφιερωθεί στη συντήρηση του Vault. Προφανώς η συντήρηση δεν περιλαμβάνει μόνο το backup, αλλά και την αφαίρεση μη επιθυμητών documents, διορθώσεις στη δομή ή στα δικαιώματα, διορθώσεις στις data cards κ.α. ζητήματα. Μέρος της βελτίωσης μπορεί να αφορά την εισαγωγή ενός καινούριου PDM add – in (Πχ inventor add – in), η εισαγωγή ενός καινούριου automated task ή κάποιου API ακόμα και η χρήση του PDM Professional mobile device. Ο Administrator παραμένει ενήμερος και για τις νέες τεχνολογίες που μπορεί να βελτιώσουν το PDM.

πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα

Δεν είναι εύκολο πάντα να βρίσκεις λύσεις που να ικανοποιούν όλους τους χρήστες σε ένα σύστημα PDM. Πολλές φορές διαφορετικοί χρήστες αλλά και ομάδες χρηστών, έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, στόχους και  μεθόδους εργασίας. Ένας καλός administrator καλείται να βρει λύσεις για όλη την ομάδα ή έστω να αποτρέψει διαφωνίες και συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο administrator πρέπει να μπορεί να πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα θεμελιώσουν ένα σωστό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των χρηστών του SOLIDWORKS PDM. Θα πρέπει μέχρι και να «πατήσει πόδι» που λέμε όταν τα συμφέροντα της ομάδας δεν ευθυγραμμίζονται. Να θυμάστε, ένας σωστός administrator αναζητά τη σωστή λύση, όχι την εύκολη.

αφοσίωση στο νέο τρόπο εργασίας

Τα πράγματα αλλάζουν μόλις εισαχθεί το PDM σε μια επιχείρηση. Ο τρόπος λειτουργίας γίνεται πιο οργανωμένος, αυτοματοποιημένος και η εικόνα της επιχείρησης «νοικοκυρεύεται» αισθητά. Ο administrator είναι αυτός που θα χαράξει την πορεία και θα πρέπει να παροτρύνει και την υπόλοιπη ομάδα να την ακολουθήσει. Αυτό ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μια ομάδα που δεν έχει ξανά δουλέψει με PDM ή δεν είχε κάποιο άλλο σύστημα οργάνωσης, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο τρόπος λειτουργίας μιας επιχείρησης μπορεί να αλλάξει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Στόχος του administrator είναι να διασφαλίσει ότι όλοι στην ομάδα θα υιοθετήσουν τον καινούριο τρόπο εργασίας ακόμα και αν για κάποιους οι αλλαγές είναι δύσκολο πράγμα.

σύνοψη

Εν κατακλείδι, θα μπορούσα να συνοψίσω σε μια λίστα τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν έναν PDM administrator ισχυρό μέλος της ομάδας μας:

 • Καλές γνώσεις υπολογιστών, δικτύων και software (περιλαμβανομένου και του SOLIDWORKS).
 • Έχει λάβει σωστή εκπαίδευση από authorized SOLIDWORKS training center.
 • Δεξιότητες οργάνωσης και management.
 • Παίρνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις για το καλό της ομάδας και είναι ικανός να την οδηγήσει σε αλλαγές που θα την βελτιώσουν.
 • Αφοσιωμένος στην εξέλιξη και τη βελτίωση των διεργασιών του PDM.
 • Βλέπει τη μεγάλη εικόνα και γνωρίζει τις ανάγκες της ομάδας.

about author

Ο Βασίλειος Βέκης είναι κάτοχος BSc. Mechanical Engineering με ειδίκευση στο μηχανολογικό σχέδιο και τον παραμετρικό σχεδιασμό και κάτοχος των πιστοποιήσεων SOLIDWORKS Expert και SOLIDWORKS PDM Professional Administrator. Ασχολείται με το SOLIDWORKS PDM από το 2019 και παρέχει τεχνική υποστήριξη, PDM implementations και εκπαίδευση τόσο σε users όσο και σε PDM administrators.  Με το ρόλο του ως Senior Application Engineer και πολυετή (από το 2015) εμπειρία πάνω στη χρήση, τεχνική υποστήριξη αλλά και τη διδασκαλία των λογισμικών SOLIDWORKS, ο Βασίλης υποστηρίζει τους συνεργάτες της Innovera σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν το λογισμικό καθώς και στην εξεύρεση λύσεων για την αποδοτικότερη εκμάθηση και αξιοποίηση τους.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Share:  This will close in 0 seconds